Aangeboren of aangepast? Een complexe vraag die ook psychologen en onderzoekers nog steeds bezighoudt. Helder is dat het er beide is, we hebben aanleg en we worden gevormd door onze omgeving. Er is geen duidelijkheid over de verhouding tussen beide, 50/50 wordt wel genoemd maar misschien verschilt het ook per persoon.
Kijk naar deze heerlijke pup, onze Spike, die sinds kort bij ons woont. Het is zeker dat hij eigenschappen heeft meegekregen van zijn moeder en van zijn vader. We gaan ontdekken wat dat is, zijn vader is een hele actieve hond die graag traint, zijn moeder is een lekkere knuffelhond die graag op de bank ligt 😊 En dat omgeving ertoe doet hebben we inmiddels ook gemerkt. Hij is met veel aandacht en liefde opgegroeid, dat maakt hem een stabiel hondje met een groot vertrouwen. Op dag 1 was het even wennen, vanaf dag 2 is hij relaxt en vertrouwt hij erop dat wij voor hem zorgen, en dat gaan we met heel veel plezier doen.
Voor hem maakt het niet uit wie hij is en hoe hij is gevormd. Voor ons mensen is dit wel belangrijk. Niet dat we er voortdurend bij stil moeten staan maar we hebben een zekere balans nodig en die kan zoekraken.
Het is bijna 20 jaar geleden dat ik de opleiding Loopbaanadviseur deed en daarin leerde ik het model van de levenslijnen van Eva de Waard kennen. Nog steeds is dit een verhelderend beeld voor mij en veel cliënten. De onderste lijn is de innerlijke lijn, daarin zitten je aanleg, je intuïtie en je talenten. De bovenste is de uiterlijke lijn, die geeft weer hoe we in het leven bewust en onbewust leren en ons daarmee aanpassen aan de omstandigheden. We leren in onze opvoeding en op school, maar we ‘leren’ ook om emoties niet te laten zien als dat in onze familie niet zo gewenst is of om de emoties juist groter te maken als dat de enige manier is om gezien te worden thuis.
Beide lijnen zijn er, het aanpassen aan omstandigheden is heel zinvol om je staande te houden in het leven. Er ontstaat een probleem als de uiterlijke lijn zo ver verwijderd raakt van de innerlijke lijn dat je geen zicht meer hebt op wie je bent, wat je voelt en wat je wilt. Dan is de balans zoek en moet je het op wilskracht gaan doen, dat kan hard werken zijn. Vermoeidheid, keuzes maken die niet echt bij je passen, ontevredenheid en in het ergste geval ligt een burn-out op de loer. Het is heel zinvol om regelmatig stil te staan bij je innerlijke lijn. Dat kan met een coach of therapeut en ook meditatie, yoga of andere vormen van stilte en reflectie kunnen helpen om te weten wat zich binnen in je aandacht vraagt.
Voor Spike maakt het niet uit, hij zal zich aanpassen aan ons en onze manier van leven. Voor hem geen levensvragen. We gaan hem uitdagen om te trainen en hij bepaalt of hij daar plezier in heeft. En als hij liever op de bank wil liggen is dat ook helemaal goed. Hoewel…. met die mooie lichte bank zullen we hem moeten aanleren dat je op een hondenkussen ook heerlijk slaapt. Toch een kleine aanpassing naar de uiterlijke lijn 😉