Mijn filosofie als coach

Ieder mens is uniek en daarom is ieder coachingstraject maatwerk. Er is een probleem op je werk of in je eigen bedrijf. Of je loopt ergens tegenaan in je privéleven, bijvoorbeeld in de relatie met je partner, met vrienden of met je kinderen. En meestal spelen dezelfde patronen zowel zakelijk als privé een rol: je neemt jezelf tenslotte altijd mee.

Het verleden speelt mee

Ik ben therapeutisch coach, dat wil zeggen dat ik het verleden meeneem in ontwikkelingstrajecten. Immers, bovenop het karakter dat je hebt meegekregen is je persoonlijkheid gevormd door je omgeving en dat wat je hebt meegemaakt in het leven (positief en negatief). Vaak heb je jezelf bepaald gedrag aangeleerd dat zinvol was als kind, dat je heeft geholpen om te komen waar je nu bent. Datzelfde gedrag kan je later in de weg gaan zitten.

Overtuigingen

Misschien spelen ook de boodschappen van je ouders nog een rol. Wat denk je van: 'Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg'? Of deze: 'Wie voor een dubbeltje is geboren wordt nooit een kwartje'? Dan kan het moeilijk zijn om te laten zien welke kwaliteiten je nu echt in huis hebt. Weet jij wat er bij jou op het bordje boven de keukendeur stond geschreven?

Coachen voor de toekomst

Omdat het verleden zo belangrijk is voor je gedrag in het heden, neem ik het mee in de coaching. De aandacht voor vroeger wil echter niet zeggen dat we ons focussen op problemen. Mijn begeleiding is toekomstgericht: we zoeken samen naar oplossingen. Daarbij maak ik gebruik van speelse en creatieve werkvormen.

Veranderingsproces

Mijn coaching heeft een positieve insteek, want het goede nieuws is: je kunt besluiten om het anders te gaan doen. Veranderen is mogelijk! Ja, het vraagt lef om naar jezelf te kijken en je overlevingsstrategieën los te laten maar ik ben ervan overtuigd dat het kan. We overleggen wat je nodig hebt om zelf weer verder te kunnen en hoeveel gesprekken daarvoor nodig zijn.
Ik ga uit van gelijkwaardigheid. Jij hebt immers zelf de oplossingen in je. Wat ik doe is de juiste vragen stellen, zodat we samen op zoek kunnen gaan naar jouw antwoorden.

Ontwikkeling

Ik zie zo'n psychisch proces letterlijk als ont-wikkelen. Met allerlei maskers en patronen hebben we onszelf in-gewikkeld. Zo hebben we het onszelf soms knap ingewikkeld gemaakt! Tijd om wat wikkels los te laten en je vrij te voelen in wie je bent en wat je wilt.

Hoeveel maskers
Moet je dragen
Hoeveel mensen
Moet je zijn
Hoeveel levens
Moet je leven
Om op een dag
Jezelf te zijn

Uit de Maskerman van Stef Bos

Copyright Perspectiva
Website: E-way Interactief