Een goede eerste indruk

Als je binnenkomt

Zorg dat je een krachtige indruk maakt, loop rechtop, doelgerichte en zorg dat je weet waar je naartoe loopt. Ga even bewust helemaal rechtop staat voor je naar binnengaat.

Tover een glimlach op je gezicht

Laat een vriendelijk glimlach zien bij binnenkomst. Dit werk altijd beter dan met een strakke blik om je heen te kijken. Denk aan iets leuks, vertel jezelf dat je er zin in hebt!

Oogcontact

Maak bij binnenkomst oogcontact met diegene, waarmee jij het sollicitatiegesprek gaat voeren. Ook tijdens het verloop van het sollicitatiegesprek is het belangrijk dat jij deze persoon recht aankijkt.

Geef een goede handdruk

Je handdruk is belangrijk en vertelt veel. Geen slappe, zweterige handjes of te lange handdrukken. Vraag eens aan iemand hoe jouw handdruk voelt en oefen om een stevige handdruk te geven.

Stel jezelf voor

Zeg duidelijk je naam, praat duidelijk en kijk de persoon met wie jij het sollicitatiegesprek gaat voeren, recht aan.

Neem plaats

Ga pas zitten als je dit wordt aangeboden, waarbij het belangrijk is dat je rechtop zit.

Relax

Zorg voor een rustige en natuurlijke ademhaling. Hiermee voorkomt je dat je een zenuwachtige indruk maakt.  Oefen regelmatig een buikademhaling (zie oefening op de achterkant).

Je handen

Houd je handen stil en praat niet met je handen, maar leg ze voor je op tafel. Is die er niet, leg ze dan in je schoot. Friemel niet met je vingers, dat maakt een nerveuze indruk. Kun je het niet laten, vouw dan je handen met gekruiste vingers in elkaar. Je armen voor je borst kruisen kan relaxed en zelfverzekerd voelen, maar het straalt afweer uit en komt onsympathiek over.

Je stem

Praat luid genoeg, zodat je zelfverzekerd overkomt, maar overdrijf niet. Praat je met een te zachte stem dan kom je zacht, fijngevoelig en ingetogen over.

Kort samengevat dus:

  • Loop rechtop
  • Glimlach bij binnenkomst
  • Geef een stevige handdruk
  • Zit rechtop
  • Praat duidelijk
  • Zorg voor een rustige ademhaling
  • Hou je handen stil
Copyright Perspectiva
Website: E-way Interactief