Herken jij de bever?

Laten we hem Pieter noemen. Pieter is begin zestig en vraagt zich af of hij wel alles uit het leven heeft gehaald. In zijn werkzame leven is het goed gegaan. Er was een moeilijke tijd rondom een reorganisatie, maar Pieter heeft zich kunnen herpakken. Hij heeft zich toen met veel plezier en energie op een nieuw vakgebied gestort en hij kijkt daar trots op terug. Maar wat nu? Hoe zorg je dat je een toegevoegde waarde hebt na je werkzame leven? Hij wil er graag met mij over nadenken en gericht nieuwe stappen zetten. Mensen helpen spreekt hem aan. Maar wil hij naar Lesbos om vluchtelingen te helpen of zal hij meer zingeving ervaren bij een project in Afrika? In ieder geval moet er ook een intellectuele uitdaging zijn, vindt hij.

Toen kwam Corona. Ik stopte tijdelijk met in de praktijk werken en omdat Pieter een echt buitenmens is, besloten we de coaching al wandelend voort te zetten. Naast boeiende gesprekken trekt de natuur om ons heen ook regelmatig onze aandacht. Zo leer ik nieuwe vogels kennen: het kwikstaartje, de fuut, de karekiet. En ik herken nu het bijzondere geluid van de roerdomp.

Pieter vertelt mij op een dag over de bevers bij hem in de omgeving. In de week ervoor had hij een tijd lang staan turen naar de overkant van het water. Dat leek toch echt een beverburcht te zijn… Maar van een bever was geen spoor te bekennen. En opeens zag hij, dichtbij in het water, een beverjong nieuwsgierig naar hem kijken. Wat een geluksmoment!

Ik vraag Pieter wat dat voor hem betekent: dat hij zat te turen naar iets in de verte, maar dat er zoiets moois dichtbij aanwezig was, bijna zijn aandacht stond te trekken! Herkent hij dit op andere vlakken in zijn leven?

Het kost Pieter tijd om deze metafoor te laten landen. Inmiddels zijn we een paar gesprekken verder en is duidelijk dat het belangrijk is voor Pieter om iets te betekenen voor de mensen om hem heen, die dichtbij hem staan. En dat hij intens kan genieten van de natuur en dat hij die passie graag met anderen zou willen delen. Het is een beweging die ik vaak zie in mijn coachingsgesprekken: van groots en ver, naar kleiner en dichtbij. En daarmee makkelijker en direct uitvoerbaar. De volgende kleine stap die Pieter gaat zetten is een dierbare vriend laten weten hoe belangrijk hij voor hem is. Ik weet zeker dat dit nog meer verdieping zal geven en meer geluksmomenten.

Copyright Perspectiva
Website: E-way Interactief