Hulp vragen

Na een prachtige reis van bijna 3 maanden door Zuid-Amerika zijn we vorige week teruggekomen in Nederland. We hebben genoten van prachtige natuur, cultuur en vooral van ruimte en vrijheid. Ik kan het iedereen aanraden om een tijdje afstand te nemen van de hectiek waarin we over het algemeen leven en werken en te ervaren hoe het anders kan. Overigens leerde het mij ook weer dat we in een prachtig land wonen waar de dingen goed en vooral efficiënt zijn geregeld.

Helaas brak ik exact een week voor vertrek mijn schouder bij een fietsongeluk. Het werd nog heel spannend of onze reis überhaupt door kon gaan maar de dag voor vertrek kregen we groen licht van de arts, een operatie was niet nodig en de breuk zou op natuurlijke wijze moeten herstellen. Geweldig nieuws maar ik kon niets zelf, ik kon me niet zelf aan- en uitkleden, ik kon mijn koffer niet pakken, bij alles had ik hulp nodig. Hulp vragen dus en hulp aanvaarden! Oei, niet altijd makkelijk.

In Zuid-Amerika hebben we weer ervaren hoe graag mensen bereid zijn om te helpen. Een aantal malen passeerden we met onze gehuurde camper de grens, van Chili naar Peru, weer terug, van Chili naar Argentinië en weer terug. Elke keer was het een volstrekt onoverzichtelijk geheel van formulieren en loketten. Wat moesten we waar laten zien en hoe kregen we alle stempels, ook nog in de juiste volgorde? Voor je het wist was je een paar uur verder. Al vrij snel hadden we in de gaten dat we vriendelijk, in het Spaans, om hulp moesten vragen en dan was iedereen bereid om je de weg te wijzen of met je mee te lopen als dat nodig was. Zo spraken we altijd de eerste beste persoon in uniform aan en stonden wij vaak al na een uur aan de andere kant van de grens.

Camper met pechEen andere ervaring was pech met onze camper waarmee we op vrijdagavond om half 7 bij de garage aankwamen. De V-snaar en een soort aandrijfas moesten worden vervangen en dat kon natuurlijk pas op maandagmorgen. Oh jee, we zagen onszelf nog niet 3 nachten “kamperen” op de afgesloten parkeerplaats van de garage. Wat nu? Door die vraag dan maar gewoon hardop uit te spreken ging men kijken wat er mogelijk was. Anderhalf uur later stonden wij met een gerepareerde camper weer buiten. Muchísimas gracias!

Zo blijkt maar weer dat het heel zinvol is om je vraag om hulp hardop uit te spreken. Heel vaak vinden mensen het fijn om te helpen en dat is in Nederland niet anders dan in Zuid-Amerika. Bedenk eens dat je de ander het fijne gevoel van te kunnen helpen ontneemt als je vindt dat je alles zelf moet kunnen oplossen.
Vraag eens wat vaker om hulp en laat je verrassen!

Copyright Perspectiva
Website: E-way Interactief