Proosten op toen en nu

Als meisje van 20 begon ik mijn loopbaan op een reisbureau, ik dacht dat je dan lekker veel op vakantie kon. Het tegendeel was waar, de arbeidsvoorwaarden waren niet al te best. We hadden slechts het wettelijk minimum aan vakantiedagen. Als ik in mijn eigen tijd naar een bestemming ging die mijn baas interessant vond, dan gaf hij allerlei opdrachten mee. Als braaf, aangepast meisje was ik daar dan heel druk mee en offerde ik mijn vakantie deels op. Dat is overigens allemaal later goed gekomen; ik klaag zeker niet over het aantal reizen dat ik ondertussen heb mogen maken en ten volle mocht beleven.

Transactionele Analyse

Dan over een andersoortige reis, die naar het verleden. Minstens zo boeiend. Ik volg een opleiding aan de academie voor Transactionele Analyse. Dit is een praktische theorie die helpt om gedrag te verklaren en te veranderen. Daarbij kijken we onder andere naar het verleden. We zijn voor de helft gevormd door ons karakter en voor de andere helft door dat wat we hebben meegemaakt en meegekregen in het leven.
Vorige week ontdekte ik op mijn reis naar mijn vroegere zelf ook weer wat nieuwe afslagen die ik kennelijk eerder had gemist. Blijft spannend om een nieuwe weg in te slaan en te ontdekken, of juist een stukje terug te rijden om iets te zien waar je te snel aan voorbij bent gegaan. Welke kindgevoelens bepalen ook in je volwassen leven je gedrag? En is dat gedrag nog steeds wel zo effectief?

Het brave reisbureaumeisje van toen was bang dat die dominante baas weer eens uit zijn slof zou schieten als ze het niet goed (genoeg) deed. Als kind kun je denken dat de wereld vergaat als je een fout maakt. Als volwassene weet ik dat de wereld gewoon doordraait.

Het heeft zin om zo terug te reizen naar je verleden en ingesleten patronen te ontdekken. Want alleen als je je bewust bent van die patronen, kun je ze veranderen.
Dat wat zal komen is onlosmakelijk verbonden met Dat wat was, zong Stef Bos over herinneringen in zijn mooie lied ‘Rue de Mouffetard’.

Kom vriend, we heffen nog een glas…

De wereld draait en draait
Kijk naar buiten vriend
We jagen allemaal op iets
Of worden opgejaagd
Laat ons doen alsof
Er niemand op ons wacht
Laat ons reizen door de tijd
Naar dat wat was

Het is laat
Het is licht, het is morgen
En vandaag is gisteren geworden
Kom vriend
We heffen nog een glas
Op wat zal komen en dat wat was

Dank aan Karin Lavrijsen voor de foto.

 

Copyright Perspectiva
Website: E-way Interactief