Tips voor meer zelfvertrouwen

10 tips voor meer zelfvertrouwen

 

Zelfvertrouwen is belangrijk voor je carrière. Je moet in de eerste plaats in jezelf geloven als je gaat solliciteren. Ook op je eerste werkdag kan een goede dosis zelfvertrouwen van pas komen. Wij geven je 10 tips die je kunnen helpen om meer in jezelf te geloven!

1. Draag kleren waar je je goed in voelt

Heb je al gemerkt dat je je beter voelt als je een outfit draagt die je graag draagt? En dat zal je ook uitstralen. Trek daarom voor een sollicitatiegesprek niet zomaar iets aan dat je deftig lijkt, maar kies een outfit waar je je echt helemaal goed in voelt. Je zal dan automatisch zelfverzekerd overkomen.

2. Glimlach

Het is misschien wel de eenvoudigste tip van allemaal, maar het werkt echt! Als je glimlacht, straal je meer zelfvertrouwen uit. Je gesprekspartners zullen positief reageren op je glimlach, en dan zal je je ongetwijfeld nog meer op je gemak voelen. Let op: je mag niet overdrijven, want dan kom je net zenuwachtig over.

3. Lijst je successen op

Je hebt ongetwijfeld al zaken gerealiseerd waar je trots op bent. Als je onzeker bent, kan je een lijstje maken van die successen. Daar kan je je dan aan optrekken. Bekijk de lijst even voor je naar een belangrijk gesprek gaat. Je zal je sterker voelen en zelfzekerder.

4. Werk aan je zwakke punten

Je weet ongetwijfeld wel van jezelf waar je minder goed in bent. Ben je bijvoorbeeld eerder chaotisch? Maak dan een planning voor jezelf en pak je werk zo gestructureerd mogelijk aan. Je zal na een tijdje merken dat je er steeds beter in wordt. Dat zal je zelfvertrouwen zeker een boost geven.

5. Kijk de andere persoon in de ogen

Als je eerder verlegen bent, zal je het waarschijnlijk niet gemakkelijk vinden om oogcontact te maken. Toch is dat net belangrijk om zelfzeker over te komen. Probeer je gesprekspartner in de ogen te kijken totdat je ziet welke kleur ogen hij/zij heeft. Dat is net lang genoeg, want als je langer kijkt, wordt het vervelend. Je kan dit thuis oefenen met een vriend of familielid.

6. Stel je positief op

Als je de zaken van de positieve kant bekijkt, zal je vanzelf beter overkomen. Iedereen heeft liever positieve mensen rond zich dan zwartkijkers. Iemand die optimisme uitstraalt, komt ook zelfzekerder over.

7. Vraag feedback aan anderen

Je bent misschien onzeker omdat je niet weet hoe anderen over je denken. Je kan hen natuurlijk voorzichtig vragen wat zij van je werk vinden. Als ze zeggen dat je je werk goed doet, zal dat je zelfvertrouwen een boost geven. Tijdens een sollicitatiegesprek kan je moeilijk vragen wat de ander van je vindt, maar je kan altijd voordien aan je vrienden vragen hoe je volgens hen overkomt en waar je kan op letten om een betere eerste indruk te maken.

8. Doe wat je leuk vindt.

Als je dingen doet die je graag doet, zal je ze ook beter doen. Dus, als je een job vindt die bij je past, zal je je job ook beter doen. Je zal dan vanzelf meer zelfvertrouwen krijgen. En als je solliciteert voor een job die echt bij je past, zal je jezelf beter kunnen verkopen.

9. Leef gezond

Als je gezond eet, voldoende slaapt en beweegt, zal je je beter in je vel voelen, en dat straal je ook uit. Je zal jezelf dan ook beter kunnen verkopen tijdens een gesprek of tijdens je eerste belangrijke meeting in je nieuwe job.

10. Geloof in jezelf

Heb je een belangrijke vergadering of een sollicitatiegesprek? Pep jezelf dan voordien op. Denk bijvoorbeeld aan succesvolle projecten uit het verleden, denk aan positieve dingen en aan waar je goed in bent. It’s all in the mind! Als je er zelf van overtuigd bent dat je iets kan, dan zal het ook lukken.

(Van Stepstone.be)

 

Copyright Perspectiva
Website: E-way Interactief