Waardering door de waarheid

Als je boven de 50 bent, heb je zeker in je pyjamaatje met een bakje chips naar een van haar bekende programma’s gekeken. Mies Bouwman. Maandag 26 februari is ze op 88-jarige leeftijd overleden.

Er is al veel gezegd naar aanleiding van haar overlijden. Ze was jarenlang de koningin van de tv, ze was een oermoeder voor velen en ze kon niks fout doen bij de kijkers.
Wat mij opviel tussen al die geluiden en wat ik erg mooi vond was dat Mies ook een andere kant had. Een kant die ik niet zo goed kende.

Dinsdagavond zagen we bij De Wereld Draait Door een fragment van het Vlaamse tv-programma Noord-Zuid uit 1978. Hierin wordt Pierre Kartner (Vader Abraham) geïnterviewd door Mies en de Vlaamse journalist Johan Anthierens. Ik zat er met een behoorlijk ongemak naar te kijken. Mies is vriendelijk en respectvol, maar ook direct. Haar medepresentator is negatief, en in mijn ogen bot en onbeschoft. Hij heeft niet voor deze gast gekozen en laat dat duidelijk merken.
Pierre Kartner zegt op enig moment dat hij het een alleraardigst gesprek vindt. Waarop Mies met haar vriendelijke glimlach zegt: “Dat is dus niet waar!” Nadat haar collega de zoveelste botte opmerking maakt, staat Kartner op en loopt weg.
Mies doet niets, kijkt zoals ze daarvoor keek en accepteert wat er gebeurt, zonder dat je iets kan zien van een gevoel of oordeel bij haar. Ze is okee met zichzelf en met wat er gebeurt.

Oei, wat zou ik me daar ongemakkelijk en onzeker hebben gevoeld, in een live-uitzending! Wat zou ik hebben gedaan in haar plaats om de boel te redden, om te laten zien dat ik niet degene ben die zo onvriendelijk is? Zou ik wel iets hebben gedaan of zou ik met het schaamrood op mijn kaken weg zijn gedoken?

Die zelfverzekerde onbewogenheid wordt aan tafel bij DWDD meermalen bevestigd. Mies Bouwman was een vakvrouw en ze was ook een lieve moeder die op een besliste manier zorgde voor haar gezin en de mensen die ze liefhad. Paul de Leeuw, Marc Marie Huijbregts en vele anderen, ze gingen naar haar toe om haar mening te horen, hoe hard die soms ook was. En dat is waar het me raakt en waar het raakt aan waar ik mee bezig ben in mijn praktijk.

Aardig gevonden worden willen we bijna allemaal. Gewaardeerd worden gaat een stap verder. Te vaak verwarren we gewaardeerd worden met aardig gevonden worden. Als je gewaardeerd wordt, voeg je waarde toe en die waarde zit ‘m in de waar-heid.

Mies Bouwman laat zien dat je gewaardeerd wordt als je je mening geeft. Dat hoeft niet altijd leuk en gezellig te zijn voor de ander. Maar het betekent ook niet automatisch dat de ander jou niet meer aardig vindt. Integendeel!

Voor je met dit inzicht aan de slag gaat : )… Vergeet niet te kijken naar hoe je dat gaat doen. Mies deed het het op haar manier: lief, vrolijk, eerlijk en nuchter. Wat is jouw manier?

 


 

Copyright Perspectiva
Website: E-way Interactief