Wat kan het hoofd toch druk zijn

Monique is eind vijftig als het overlijden van een naaste, die ze intensief heeft verzorgd, haar vragen doet stellen over haar eigen leven. Ze beseft dat er onder de oppervlakte ontevredenheid suddert over haar werk. Is dit dan het moment dat ze moet switchen naar een andere baan?

Als we praten, blijkt achter de ontevredenheid veel onzekerheid te schuilen. Inmiddels zijn er veel jonge mensen op de afdeling gekomen die de nieuwe systemen sneller en makkelijker onder de knie krijgen. Monique weet vooral te benoemen waar ze niet zo goed in is. Ze blijft maar malen: kan ik het allemaal nog wel, ben ik nog wel goed genoeg? Na een telefoontje van een kritische klant kan ze van stuk raken. Hoe gedachten je gevoel kunnen beïnvloeden!

Samen kijken we naar de kwaliteiten van Monique; wat zijn de kwaliteiten die jou uniek maken en kun je die voldoende kwijt in het werk dat je doet? De sfeer op Moniques afdeling is goed en dus stel ik voor dat ze een paar collega’s en haar leidinggevende vraagt hoe zij haar zien. Ze ontdekt dat ze wordt gezien als een prettige, sociale collega die rust brengt op de afdeling. Juist bij moeilijke gesprekken aan de telefoon is zij degene die goed kan luisteren en meeleeft met een kritische klant, waardoor de situatie niet escaleert. Zo zie je dat een gedachte in je hoofd een eigen verhaal kan gaan leiden dat niet overeenkomt met de werkelijkheid.

Daarnaast ontdekt Monique dat al die negatieve gedachten haar belemmeren om nieuwe taken op te pakken. Zelfvertrouwen krijg je door iets te doen dat net buiten je comfortzone ligt. Dan doe je iets waarvan je niet wist dat je het kon. Als je die dingen laat liggen omdat je bang bent dat ze niet lukken, wordt je comfortzone een steeds kleiner cirkeltje om je heen en daarmee neemt je zelfvertrouwen af.
Monique besluit daarom met haar leidinggevende te overleggen over nieuwe taken. Hartstikke spannend maar soms moet je gewoon DOEN! Ze ging letterlijk op pad voor haar organisatie en nam de bijgevoegde afbeelding van Poeh mee: “Misschien gebeurt het wel helemaal niet!”

En inderdaad, alles wat ze van tevoren mis zag gaan in haar hoofd, gebeurde helemaal niet.
Door stil te staan bij deze succeservaring konden de negatieve gedachten voorzichtig plaats maken voor positieve gedachten.

     

 

Copyright Perspectiva
Website: E-way Interactief