You-turn

Afgelopen vrijdag zag ik Yotam Ottolenghi bij College Tour. Ik hou erg van koken, maar nog veel meer van kookboeken. Ik kan er uren in bladeren om inspiratie op te doen en te genieten van die prachtige foto’s. Naast dat Ottolenghi mooie kookboeken maakt met heerlijke gerechten vond ik hem ook een erg sympathieke man met wijze woorden, zeker door de ogen van de loopbaancoach.

De eerste van de studenten die een vraag mocht stellen was Hans Spitsbaard, de winnaar van Heel Holland Bakt. Je weet wel: die bescheiden, rustige jongen, student Technische Bedrijfskunde die bij zijn oma woont en lijkt op Pieter Derks.

Je weet het eigenlijk al

You-turnHans wilde graag weten wat Ottolenghi zou doen: stoppen met Technische Bedrijfskunde en een culinaire opleiding gaan volgen of toch niet? Hij kreeg daar een prachtig antwoord op. Als eerste zei Ottolenghi: “Je weet het eigenlijk al.” Ik meende daar een bevestigend antwoord in te horen. Daarna voegde hij eraan toe: “Niets is onomkeerbaar.” Dat is zo waar!

Je kan Hans terugzien op uitzending gemist vanaf 7.28.

Een beroepskeuze maken op jonge leeftijd

Het viel me op omdat ik deze week op Facebook ook zo’n tekstje tegenkwam. ‘Een beroepskeuze maken op jonge leeftijd voor de rest van je leven is onmogelijk!’ Ik reageer nooit op dit soort clichés, maar in dit geval kon ik het niet laten. Natuurlijk is het onmogelijk. En het hoeft ook helemaal niet. Je hebt nog een heel leven voor je, je wilt toch niet tot je 70e hetzelfde blijven doen? Je hebt meerdere talenten en je ontwikkelt je, in je werk maar ook als persoon. Dat maakt dat je nieuwe keuzes kan maken, op ieder moment.

Ik vind dat we de druk op studiekeuze en beroepskeuze te groot maken. Niets is onomkeerbaar. Als je over bepaalde kwaliteiten beschikt, vinden die op enig moment wel hun weg naar buiten. Ik begon als secretaresse en reisbureaumeisje. Daarna werd ik loopbaancoach. Nu volg ik een opleiding tot psychotherapeut. Daar was ik zeker niet aan toe op mijn 18e. Ottolenghi vertelde dat hij zijn studie Filosofie had afgerond met een Master in Literatuurwetenschappen. Hij heeft daarna bij een krant gewerkt, toen verhuisde hij naar een keuken. Nu heeft hij zijn talenten gecombineerd en is hij buitengewoon succesvol als kok en kookboekenschrijver.

Doen!

Hans, ga vooral datgene doen waar je nu, op dit moment, het meeste plezier aan beleeft, want daarin heb je de grootste kans op succes. Kennelijk heeft het bakken je gegrepen en je bent er ook nog eens heel goed in. Voor een deel zet je als kok dezelfde kwaliteiten in als bij Technische Bedrijfskunde; zorgvuldigheid, oplossingsgericht denken en geduld. Het ligt misschien niet eens zo ver uit elkaar.

Ottolenghi herkende de passie meteen en guess what? Hij bood hem in de uitzending een baan aan.
Wat heerlijk voor je Hans!
Doen, je kan later altijd weer een nieuwe keus maken.

Copyright Perspectiva
Website: E-way Interactief